˙٠ Setapak ku melangkah mencari arah tuju,mengutip sisa kekuatan untuk terus hidup di bumi Tuhan yang maha luas ini...
˙٠ Segala coretan melalui mata hati,ku hamparkan di sini....
˙٠ atas dasar perkongsian bersama......
˙٠Moga aku akan menjadi lebih kuat dalam menempuh cubaan dariMu,Ya ALLAH.....

Tuesday, June 15, 2010

UJIAN HIDUPTidak ada hidup tanpa ujian! Hidup itu memang penuh ujian, baik ujian dalam bentuk kesenangan mahupun kesusahan, suka mahupun duka, kenikmatan mahupun ketidaknikmatan. Persoalannya bukanlah pada ujian itu. Persoalannya bukanlah pada sesuatu yang kita anggap masalah itu. Persoalannya bukan apa yang menimpa kita. Tetapi sesungguhnya adalah bagaimana kita menghadapi ujian itu, memandangnya, memaknainya, menyikapinya.Tiada ubat yang lebih baik ketika menghadapi ujian selain daripada sabar dan ikhtiar. Tidak perlu mencaci keadaan, atau menyesali keadaan secara berlebihan, atau stress, atau menyumpahi keadaan. Lari dari ujian, atau berusaha mencaci keadaan, tidak menerima kenyataan bukanlah penyelesaian, tetapi hanya akan menambah masalah baru. Kembalikanlah semua yang telah terjadi kepada Allah. Sikap yang terbaik adalah mengambil hikmahnya, pelajaran berharga buat menghadapi hari esok. Lalu lanjutkan dengan ikhtiar, mengusahakan yang lebih baik ke depannya.

Tiada hidup yang tanpa ujian! Dalam konteks agama, ujian itu adalah sunnatullah. Dengan ujian, akan diketahui siapa orang yang beriman dan siapa orang yang tidak beriman. Bagaimana kita menghadapi ujian itu, itulah yang akan menentukan nilai kita di hadapan Allah [sekali lagi nilai di hadapan Allah, bukan di hadapan manusia].
Akhirnya, alangkah lebih baik jika kita mendekatkan diri kepada Allah. Misalnya dengan meningkatkan kekhusyukan solat kita, doa kita, muhasabah kita, renungan kita.
Mintalah ampun kepada Allah. Mintalah petunjuk kepada Allah. Kalau bersungguh-sungguh dilakukan, insyaAllah...Dia akan memberi petunjuk kepada kita...Allah juga tidak mahu umat-Nya menganiayai antara sesama umat Islam. Mintalah ampun kepada Allah...Allah Maha Besar dan Maha Berkuasa....

0 comments:

Post a Comment