˙٠ Setapak ku melangkah mencari arah tuju,mengutip sisa kekuatan untuk terus hidup di bumi Tuhan yang maha luas ini...
˙٠ Segala coretan melalui mata hati,ku hamparkan di sini....
˙٠ atas dasar perkongsian bersama......
˙٠Moga aku akan menjadi lebih kuat dalam menempuh cubaan dariMu,Ya ALLAH.....

Sunday, April 18, 2010

UJIAN HIDUP


Ujian adalah Tarbiyah dari Allah, adakah kita kan sabar ataupun sebaliknya? Setiap manusia kan di uji.. peringkat ujian itu berbeda..Sama sama kita berdoa kita mampu berhadapan dengan setiap ujian Allah..

Dewasa kini, bermacam-macam jenayah dan masalah sosial berlaku... Namun wajarkah kita menuding jari kepada pihak tertentu tanpa bukti yang kukuh? Kita menyalahkan orang itu, kita menyalahkan orang ini.. itukah hikmahnya Allah menguji kita?

Pelik dan hairan,tugas siapa menjaga keselamatan masyarakat?lantas mengapa menyalahkan orang lain jika diri sendiri tidak mampu menyelesaikan masalah jenayah dikalangan masyarakat? Jalankan amanah dan tanggungjawabmu..sebagai hamba dan juga khalifah..usah berkata kosong lalu menguris perasaan orang lain..


Setiap apa yang berlaku mengajak kita muhasabah diri.. ihat ke relung hati..tanya iman..setiap apa yang berlaku kita kaitkan semula dengan diri kita.. ilai semula.. namun jangan jadikan ujian Allah itu untuk kita merasa lemah,sebaliknya kita usaha perbaiki diri..

- muhasabah untuk diri sendiri jangan tunggu sampai di uji -

0 comments:

Post a Comment